dinsdag 8 juli 2008

Recensie 12 - Kama Sutra voor Business


De Kama Sutra van Business
Managementbegrippen uit Indiase klassieken
Nury Vittachi
Scriptum 2008
204 pagina’s
ISBN 978 90 5594 567 2

Pikante titel die de verkeerde types aan kan trekken. Wie sex zoekt, komt bedrogen uit. Al bieden de paperclips na enig gepuzzel wel inspiratie. We leren al snel dat de originele Kamashastra voor slechts 20% bestaat uit liefdeslessen en dat het overgrote deel vele andere levenslessen en etiquêtte bevat. Bummer dus.

Of niet? Want wat we wel krijgen zijn originele Indiase teksten van zo’n 3500 jaar oud (denk Mesopotamiers, het oude Egypte, China) met telkens een inleiding of nabeschouwing van de auteur. Nury Vittachi’s bijzondere levensloop en zijn carrière als journalist, goeroe en komiek staan onder andere beschreven op juryvittachi.com. Hij gaat ons voor in de balans tussen dharma (deugd), artha (materiele rijkdom) en kama (genot). Sounds reasonable.

Het verhaal van Chanakya, die op ingenieuze wijze koning Dhana af weet te zetten, leert ons over strategie. De ongeoefende lezer haalt zonder gids Vittachi lang niet alle symboliek uit het verhaal. Ademloos lazen we verder. De stenen brieven van de kleinzoon van de nieuwe koning, Ashoka, leren we hoe we 180 graden kunnen veranderen, van het kwade naar het goede. En zo komen we bij Vatsy, theologiestudent, celibatair, die de Kamasutra uiteindelijk samenstelde.

De spirituele bronnen zijn hier heel behapbaar en niet zweverig gepresenteerd. Of het zakenleven van het hedendaagse India de wijze lessen naleeft? Wij kunnen met deze actuele vertaling in elk geval ons voordeel doen.

Geen opmerkingen: